Продавець Интернет-магазин импорт.com.ua розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
201 відгук
Скидки продолжаются!В магазин
Интернет-магазин импорт.com.ua
+380500511009
+380500511009

Корисні властивості та протипоказання чаю пуер

Корисні властивості та протипоказання чаю пуер

Що це таке

пуер

Продукт, який виробляється за складною технологією з зрілих чайних листків, зібраних з кущів і дерев, які ростуть в провінції Юньнань, на кордоні з М'янмою, Лаосом та В'єтнамом. Тропічний клімат та унікальний хімічний склад ґрунтів надає пуеру особливі смакові характеристики.

 

Склад рослини представлений:

 

  • амінокислоти – саме вони забезпечують характерний і впізнаваний смак;
  • фенольними сполуками (кахетинами, антоціанами і т. д.) – наділяють напій антибактеріальними, антиоксидантні та протираковими властивостями;
  • натуральними цукрами (сахарозою, сахаридами і т. д.) – надають легкий солодкуватий присмак;
  • алкалоїдами, теофиллинами і теоброминами – надають тонізуючу дію.

 

Крім того, енергетичний чай Пуер містить вітаміни (Р, Е, С, А) та мінеральні компоненти, необхідні для нормального функціонування організму.

 

Де проводиться

 

Спочатку він проводився з великих листя старих чайних дерев, що виростають у південній китайській провінції Юньнань. Відрізняються унікальним хімічним складом, вони забезпечували природну ферментацію, дозволяли добитися яскравого смаку. Після того, як у 70-ті роки XX століття майстер Кунминьской чайної фабрики Циньинь винайшла спосіб швидкої штучної ферментації листа, стало можливим використовувати для виробництва і листя молодих дерев. Єдине, що залишилося незмінним – якісний продукт виробляється тільки з рослин, які ростуть в субтропічній зоні, розташованої на перетині кордонів Китаю, М'янми, Бірми і Лаосу. В інших регіонах кущі не виростають до великих розмірів, а з дрібних листя хороший пуер зробити не вийде.

 

Специфічні смакові особливості обумовлені способом виробництва:

 

  • Зірвані пагони підв'ялюють, готуючи до ферментированию – їх збризкують водою і залишають на 2-3 місяці без доступу кисню.
  • Ферментовані листочки просушують, спресовують, надаючи конкретну форму (брикетів, таблеток або коржів).

 

Далі, починається найважливіший етап виробництва, коли чаю дають «відлежатися». Мінімальний термін цього процесу – рік, хоча колекційні продукти можуть витримуватися і за десять років. Саме в цей час напій набуває вишуканий смак, насичується цілющими властивостями.

 

Етапи виготовлення

 

Приготування світлого і темного Пуеру відрізняється. Тривалий і трудомісткий процес поділяється на декілька етапів, які на перших порах ідентичні:

 

  • Збір чайного листа та його доставка на мануфактуру.
  • Далі, він засипається в чавунний казан на вогні і втирається в стінки протягом 20-30 хвилин. Таким чином, його деструктурируют і випаровують вологу.
  • Після цього він розкладається на бамбукові сита і виставляється на сонці. Після закінчення трьох днів готовий Мао-Ча (сирець), який поставляється на фабрики.

 

Інші етапи різні для кожного виду:

 

  • Світлий (Шен пуер). Пресується в млинці, висушується і упаковується. Найчастіше піддається постферментации – зберігається від року і більше.
  • Темний (Шу пуер). Тонни чайного листа засипаються в кахельні басейни з невисокими бортиками, заливаються водою і накриваються щільною матерією. Повністю виключається доступ кисню. Для рівномірної ферментації купу періодично ворушать. Це триває приблизно 45 днів, а потім сировину відправляється на прессовку.

 

Основні різновиди енергетичного чаю Пуер

 

Виділяють два види чайного продукту:

 

  • Чорний Шу-Пуер – відрізняється насиченим темно-коричневим кольором, найсолодшим аромат з нотами шоколаду.
  • Зелений Шен-Пуер – напівпрозорий зі світло-салатовими переливами, пахне цукровими сухофруктами: фініками, інжиром, родзинками.

 

Іноді сюди ж відносять і спресовані в млинці білі чайні нирки. Однак, цей чай не має ніякого відношення до вищеназваних видів, і в самому Китаї називається Ябао. До того, як цей чай стали продавати у формі млинців і під назвою "білий пуер" попит на нього був невеликий, незважаючи на його особливий тонкий смак і аромат.

 

Кожен вид має декілька сортів: королівський, палацовий і молочний. Відрізняються смаковими характеристиками, вони надають різну дію – розслабляє, тонізуючий і т. д.

 

Королівський сорт виготовляється зі свіжих верхніх листочків, які піддаються класичному (неускоренному) процесу ферментації. Залежно від міцності заварювання по-різному впливає на організм: слабкий – заспокоює, міцний – бадьорить, приводить в тонус.

 

Палацовий сорт вважається найбільш дорогим. Характеризується довгою витримкою, він володіє яскравим і багатогранним смаком, в якому можна розрізнити мускатні, ягідні і деревні акценти, а також складним ароматом з пронизливими нотками.

 

Молочний сорт самий легкий, не має гіркого присмаку і специфічного присмаку. Більшість описує його як солодкий карамельний, легко п'є.

 

Особливості вибору

 

Оцінюємо:

 

  • Зовнішній вигляд. Цілісні листочки без пилу і живців.
  • Насичений, солодкий, фруктовий аромат.
  • Настій. Прозорий без помутніння і осаду.
  • Ціну. Вона повинна починатися від 500 рублів за 100 грам.
  • Дату виробництва. Весняні місяці або початок/середина літа.

 

Особливості і калорійність

 

Популярність пояснюється унікальним складом. Кожен ковток насичує організм:

 

  • необхідними для нормального функціонування внутрішніх систем вітаміни груп С, Е, А і Р;
  • корисними мікроелементами – калієм, магнієм, залізом і т. д.;
  • органічними амінокислотними сполуками, що прискорюють метаболічні процеси;
  • поліфенолами та алкалоїдами, забезпечують антибактеріальний і антиоксидантний ефект;
  • рослинними білками;
  • дублячими речовинами.

 

У ста грамах продукту міститься близько 150-160 калорій.

 

Виділяються цілющі властивості, характерні для всіх чайних різновидів і сортів:

 

  • регуляція артеріального тиску;
  • тонізуючий ефект;
  • прискорення обмінних процесів;
  • нормалізація роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • антиоксидантний вплив;
  • зниження рівня цукру в крові.

 

Крім того, напій служить відмінною профілактикою ракових хвороб.

 

Чим корисний

 

Щоб зрозуміти, у чому конкретно користь і шкода китайського чаю Пуер, необхідно проаналізувати його вплив на різні системи організму. Про це і піде мова далі.

 

Для схуднення

 

Будучи головним напоєм всіх худнуть, він прискорює метаболізм, активізує внутрішні процеси. При послідовному і регулярному вживанні можна понизити апетит, запустити процеси розщеплення жирових тканин.

 

Варто відзначити, що це не єдина необхідна для схуднення засіб. Створюючи сприятливі умови для обмінних процесів, він потребує додаткової підтримки фізичними вправами, коригування харчування.

 

Для травлення

 

Максимальну користь від вживання пуеру отримує травна система. За рахунок унікального хімічного складу вдається нормалізувати шлункову кислотність, тим самим попередивши розвиток виразок і гастритів. А також дозволяє зняти симптоми печії, прискорити одужання при отруєннях, позбутися колітів, дуоденитов, розладів шлунку.

 

При гіпотонії

 

Для чого чай Пуер – зниження або підвищення тиску? Це найбільш суперечливе питання, що викликає запеклі суперечки. Одні вважають, що напій бадьорить, інші, навпаки, переконані в його розслаблюючих і заспокійливих властивостях.

 

Насправді продукт рекомендований тим, хто страждає гіпотонією. При коректному прийомі вдається підвищити артеріальний тиск, набратися сил без шкоди для організму.

 

При складнощі роботи кровоносної системи

 

При регулярних чаюваннях істотно поліпшується якість крові – можна вирішити проблеми підвищеного цукру і холестерину, вивести небажані і отруйні речовини (токсини).

 

При занепаді сил

 

Пуер – гідна заміна кавових коктейлів і енергетикам. Надає яскраво виражений підбадьорливий ефект, він збільшує продуктивність людини, забезпечуючи ясність думок, допомагаючи концентруватися на головному.

 

Протипоказаний вагітним

 

Несмотря на все положительные качества напитка, его употребление во время беременности находится под строжайшим запретом. Будучи сильным мочегонным продуктом, он влияет на качество сна, ухудшая общее состояние, а в критических случаях и вовсе может спровоцировать выкидыш. Во время лактации также запрещен, поскольку оказывает непосредственное воздействие на ребенка и его ЦНС.

 

Разрешен ли людям в возрасте

 

З роками кількість недуг та захворювань, які турбують людину, різко збільшується, а тому дозволити собі такий сорт можуть лише ті, хто не має серцевих патологій і проблем з тиском. Однак навіть у цьому випадку не можна зловживати напоєм.